Cykelferie

Ferie med eller på cyklen er en stadig mere populær ferieform – Især “bike packing” er de sidste par år blevet meget udbredt. Pga. Covid-19 er vi mange der i år holder vores ferie inden for landetsgrænser og det gør cykelferien til en oplagt ferieform, og heldigvis er Danmark af flere årsager et at de bedste lande at være på cykelferie i.

  1. Vi har en udbredt cykelkultur, det betyder at de fleste bilister forstår at vise hensyn til cyklister.
  2. I Danmark er der en meget cykelvenlig infrastruktur, med mange gode cykelstier og opmærkede cykelruter.
  3. I Danmark er vi forskånet for alt for mange højdemeter – De kan være sjove når man kører på racercykler eller MTB, men med 20 kilo oppakning er det de færreste der sætter pris på en 10 kilometer lang stigning med masser af højde meter.

Jeg vil i dette indlæg komme ind på lidt forskellige”do’s and don’ts” til din cykelferie. Inden du er klar til at pakke cyklen er der et par ting, der skal være styr på. Vigtigst af alt så skal din cykel være i en fornuftig stand, der gør at den kan klare strabadserne – Det kan være enormt demotiverende med masser af defekter undervejs. Her er de vigtigste punkter du ska have kontrolleret på din cykel:

  1. Dækkene – Skal være forholdsvis friske og med en god slidbane. Har du planlagt en rute på meget grus kan det være en fordel af have et dækmønster med knopper. I dæk med et integreret indlæg kan være rigtig godt til at modstå punkteringer, men vær opmærksom på at disse dæk også gør din cykel lidt tungere at træde.
  2. Bremser – En tungt læsset cykel stille krav til dine bremser – Sørg for at der er rigeligt med belægning på dine bremseklodser. Skal du langt, kan det være en fordel at medbringe et ekstra sæt.
  3. Kæde og tandhjul må ikke være for slidt, sørg for at det nogenlunde rent og velsmurt inden du drager på tur og en lille flaske kæde olie er et must i cykeltasken.
  4. Du skal sikre dig at alt på din cykel sidder fast og er velsmurt, f.eks. er det også vigtigt at egerne i hjulene er strammet som de skal. Hjul med løse eger, når du rammer grusvejene med oppakning, er en ulykke der blot venter på at ske.

Har du ikke selv evnerne eller lysten til at klargøre din cykel, så bed din lokale cykelmekaniker om at gøre det. Mange cykelhandlere tilbyder et eftersyn til en meget lav pris – Husk at dette blot er et eftersyn og ikke et service. Det vil være en god ide at gøre cykelmekanikeren opmærksom på at du skal på cykelferie, så han/hun kan udføre et service med dette i tankerne. Mange cykelmekanikere har meget travlt i starten af sommeren, så sørge for at aflevere din cykel i god tid inden din cykelferie starter.

Udstyret

Cykelen bør selvfølgelig være lovlig med reflekser, klokke og lys hvis du forventer at cykle når det er mørkt – Under alle omstændigheder vil lygter være en god ide, selv i regnvejr om dagen bliver du markant mere synlig, hvis du har tændt et par gode cykellygter.
Det er svært en forstille sig en cykelferie uden cykeltasker, og hvis der noget du ikke skal spare på er det kvaliteten af dine cykeltasker – Først og fremmest skal de kunne holde dine ting tørre og fri for støv. De fleste af os skal nok overlever at cykle i regnvejr, men skal man efter turen til at skifte til vådt tøj – Ja, så bliver det på godt jysk rigtig træls.
Hvor store, hvor mange og hvilke typer af cykeltasker du har brug for afgøres af hvordan du vil overnatte på din tur og i hvor mange dage du skal cykler. Vælger du en ferie form hvor du overnatter på hoteller og Bed & Breakfast’s har du ikke nødvendigvis behov for en masse plads. Et par 20 liters bagtasker og en styrtaske burde kunne indeholde skiftetøj, værktøj, hygiejne artikler og dine personlige ejendele. Skal du derimode campere og have telt, sovepose, ligeunderlag, kogegrej osv. med, så får du med stor sandsynlighed også behov for nogle tasker til en forbagagebærer og evt. nogle større bagtasker på 35 liter. Er du ikke så begejstret for at skulle have så meget ekstra vægt direkte på cyklen er din cykel ikke beregnet at få påmonteret bagagebærer, så kan en god et-hjulet cykeltrailer være en perfekt løsning. Men en cykelanhænger af denne type, vil din cykels køreregenskaber ikke ændre sig radikalt. Det er desuden et oplagt valg hvis du har mindre børn med, som helst ikke skal have for tung oppakning på deres cykler. Til mange børn vil det være oplagt at bruge et sæt almindelige fortasker til deres bagagebærer. Fortasker kan som regel indeholde 15 liter pr. styk.

Bogmærk permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *